Anonieme Schenkers Stadhuis

Honderd jaar werden vier brieven van anonieme schenkers bewaard in het stadhuis. De vier gaven een eeuw geleden cadeau's aan de gemeente voor het nieuwe stadhuis. Burgemeester Aboutaleb had gisteren de eer om ze te openen.

Uit de eerste geheime brief bleek de schenker van de bronzen kandelabers  M.J. Olvereijnder te zijn. Het archief gaat uitzoeken wie dat was en of hij nabestaanden heeft.

De tweede brief betrof het carillon van het Rotterdamse stadhuis.
Het carillon van het Rotterdamse stadhuis is bijna honderd jaar geleden, op 5 december 1918, geschonken door havenbaron Philippus van Ommeren en zijn broer. In de brief waarin Van Ommeren zichzelf bekend maakt als schenker schrijft hij ook dat hij het jammer vindt dat de klokken niet geplaatst zijn in betere dagen. De klokken van het stadhuis overleefden, net als het stadhuis zelf, het bombardement. Later werden ze alsnog door de Duitsers geroofd. Er hangt nu een nieuw instrument dat bestaat uit 63 klokken dat twee keer per week bespeeld wordt.

De derde brief onthulde dat het schilderij van de Rotterdamse schilder Johannes Gerardus Heijberg afkomstig was van J.J.C. van der Schaaij. Diens brief zat met een paperclip vast aan de brief van toenmalig burgemeester Zimmerman (1906 – 1923).

Tenslotte de dikke enveloppe nr.4: daarin zaten een stuk of 10 brieven en actes. Voor ons was het leuk om eindelijk te horen wie het orgel had geschonken. Dat bleek de heer Cornelis Immig, wonend aan de Nieuwehaven te zijn. Ook de factuur van het orgel (18.500 gulden) zat er volledigheidshalve bij! Er werd onmiddellijk gegoogeld op die naam, maar er moest verder gezocht worden. Dat is het stadsarchief natuurlijk wel toevertrouwd.

Maar er zat ook een brief in het pakket waaruit blijkt dat het beeld van Van Oldenbarnevelt ook een schenking was en wel door Samuel Muller, van 1903 tot 1911 wethouder in Rotterdam.

 

Posted on January 29, 2015 .