CONCERTAGENDA 2018/2019


Open Monumentendag - rondleidingen Stadhuis met mini-FilmCONCERT

zondag 9 sept 2018 /  10.00 - 17.00 uur
Stadhuis Rotterdam

Interieur_centrale_hal,_hoofdtrappenhuis_-_Rotterdam_-_20329084_-_RCE.jpg

Geert Bierling orgel

Op zondag 9 september zijn talloze monumenten voor het publiek toegankelijk. Ook het Stadhuis aan de Coolsingel is de gehele dag geopend, met gratis rondleidingen van ongeveer 45 min., inclusief een mini-filmconcert van stadsorganist Geert Bierling. Op het honderd jaar oude concertorgel in de Burgerzaal begeleidt hij dan live een korte zwijgende film uit de jaren twintig.. Zo wordt de Burgerzaal omgetoverd tot een vooroorlogse bioscoop, en voor een kort moment kunnen we ons verplaatsen naar de overkant van het Stadhuis, naar de Coolsingel 17, waar Abraham Tuschinski in 1914 zijn eerste Rotterdamse bioscoop opende. 

Toegang gratis, maar er is beperkt plaats en reserveren is verplicht:


BATALLA IMPERIAL

zaterdag 22 september / 14.15 uur
De Doelen / Grote Zaal

Geert Bierling Doelenorgel en Content Concerto 476
Bert den Hertog Doelenorgel en Content Concerto 476
Bert Mooiman piano en drukwindharmonium
Rotterdam Philharmonic Percussionists

Doelenorgel homepage.jpg

Op zaterdagmiddag 22 september vindt in de Doelen het openingsconcert plaats van de nieuwe orgelserie. Afgelopen zomer werden alle 256 chamadepijpen – de horizontaal opgehangen pijpen, die ook wel ‘Spaanse trompetten’ worden genoemd – van het grote stadsorgel gerenoveerd in de orgelwerkplaats van Flentrop in Zaandam. In dit eerste concert na de renovatie klinken ze weer in alle glorie, naast natuurlijk alle andere registers van het grote Doelenorgel, waarvan we dit jaar de vijftigste verjaardag vieren.

Programma met muziek van o.a. Barber, Copland, en Rachmaninov

Toegang €13.- (normale prijs) / €10.- (korting Vrienden Stadsmuziek met code: …)
Kaarten alleen via de Doelen verkrijgbaar
Online: klik hier om te reserveren
Tel.: 010-2171717, of via de kassabalie: Schouwburgplein 50 Rotterdam


DE DROOM VAN PEER GYNT

donderdag 11 oktober 2018 / 20.15 - 22.00 uur
Stadhuis Rotterdam / Burgerzaal
Willem de Vries bariton/verteller
Geert Bierling orgel/drukwindharmonium

A Peer Gynt 002.jpg

We maken kennis met Peer als jongeman, een dromer die de werkelijkheid in grootse fantasieën ontvlucht. De Noorse volksverhalen zijn voor hem werkelijkheid en hij verplaatst zichzelf in deze verhalen als de held. Eerst rooft hij een bruid vlak voordat zij gaat trouwen. Na deze en andere avonturen, zitten de dorpelingen en de trollen achter hem aan en hij vlucht naar Marokko. Aan het einde van zijn leven, als oude berooide man, keert hij terug naar Noorwegen waar hij, in de armen van zijn geliefde Solvey, terugkijkt op de vele rollen die hij in het leven gespeeld heeft. In de tweede helft van het programma staat het werk van Franse componisten op het programma.

Programma
Grieg - Peer Gynt (naar het verhaal van Hendrik Ibsen)
pauze
Poulenc - Branle de Bourgogne pour harmonium | Chanson - Priez pour Paix
Bordes - Chanson | Le Paix est dans le Bois Poulenc Pavane pour harmonium
Ravel - Quatre Chants Populaires | Prélude pour harmonium | Don Quichotte à Dulcinée

Stadsbeiaardier Richard de Waardt bespeelt voorafgaand aan het concert (vanaf 19.30 uur) de stadhuisbeiaard.

Toegang vrij, reserveren verplicht


SILENT CLASSICS 3 - DE STAD DIE NOOIT RUST

zaterdag 17 november 2018 / 13.15 - 14.15 uur        
Stadhuis Rotterdam / Burgerzaal

Stad die nooit rust.jpg

Dit filmconcert is het derde in de reeks SILENT CLASSICS van vier filmconcerten waarbij de Burgerzaal wordt omgetoverd tot een vooroorlogse bioscoop. Geert Bierling begeleidt de zwijgende film De stad die nooit rust (1928) van Friedrich von Maydell (regie) en Andor von Barsy (camera) met een geïmproviseerde filmscore op het Standaart Concertorgel. De stad die nooit rust staat bekend als dé documentaire van Andor von Barsy, een veelgevraagd cameraman in de Nederlandse filmwereld in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, en is een hoogtepunt in de filmgeschiedenis van Rotterdam. Met zijn cameravoering brengt Von Barsy het Rotterdam van 1928 in beeld als een dynamische en moderne wereldstad met een levendige en internationale bedrijvigheid. Het zijn indrukwekkende opnamen – soms vanuit de lucht – van de havens en havenuitbreidingen die Rotterdam uiteindelijk tot een van de grootste havensteden ter wereld maakte. Von Barsy filmde ook uitgebreid de historische binnenstad van vóór 1940 met de fraaie grachten, binnenvaartschepen, pakhuizen, bedrijvigheid op de kaden en levendige winkelstraten. Het beschikbare filmmateriaal is op initiatief van filmhistoricus Floris Paalman en het Stadsarchief Rotterdam een aantal jaren geleden gerestaureerd en gedigitaliseerd door het EYE Film Instituut Nederland.

Dit filmconcert wordt georganiseerd i.s.m. het Stadsarchief Rotterdam

Toegang vrij, reserveren verplicht